Provinciehuis

RG Tegel werd gecontacteerd door de firma Allard&Zoon, die een jarenlange expertise heeft ontwikkeld in het bekleden van buitengevels, om op zoek te gaan naar het specifieke type glaspastille, dat architect De Geyter voor ogen had voor de gevel van dit “open huis”.
Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Het ontwerp is van de hand van architect Xaveer De Geyter. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.
De buitengevel in witte kristalglas pastilles wordt ongetwijfeld de eyecatcher van het provinciehuis. “De gevel zal bestaan uit helderwitte glaspastilles met een diameter van 23mm, een dikte van 8mm en een afstand tussen elke pastille van 5.4mm. Ze zijn gekleefd op een dun vlies en voorzien van een witte coating. Deze extra laag maakt dat de mozaïeken door de natuurlijke lichtinval en het samenspel tussen zon, schaduw en de unieke vorm van het gebouw, het provinciehuis telkens opnieuw op een andere manier in de kijker zal plaatsen. De mozaïeken werden speciaal voor deze werf ontwikkeld en geproduceerd door ons op vraag van de architect.” Aldus Caroline Vergauwen, CEO RG Tegel.
RG Tegel luisterde aandachtig naar de wensen van architect Xaveer De Geyter. Die wilde van het ontwerp een uniek geheel maken. “de meeste gevels worden aangekleed in natuursteen, beton, plaatmateriaal ed., een gebouw volledig in kristalglas is eerder zeldzaam in België”. We gingen meteen aan de slag, want deze specifieke pastille was geen bestaand product. Tot zover we weten, was RG Tegel de enige partij die een product kon voorleggen dat 100% aan de wensen van de architect voldeed. En daar zijn we best trots op.” Aldus nog Vergauwen.
Naam project

Provinciehuis

Locatie

Antwerpen

Architect

Xaveer De Geyter

Scroll naar boven